Van moderne loungebar tot gezellig terras op het centrumplein “de Brink”, of naar één van de festivals die in de zomer worden georganiseerd?  Het kan hier allemaal. Ieder jaar zet het festival ‘Deventer op Stelten’ de stad in juli op zijn kop. Drie dagen lang eet, slaapt en ademt de stad theater. Een spektakel dat u als inwoner van Deventer niet mag missen. En dan is er ook nog de grootste boekenmarkt van Europa, die in augustus plaatsvindt. Zes kilometer kramen langs de IJsselkade en in de historische binnenstad, bemand door onder andere gerenommeerde boekhandelaren en antiquariaten.
En niet te vergeten, het Dickensfestijn. Dit tweedaagse evenement vindt plaats in het weekend voor Kerstmis in het middeleeuwse Bergkwartier in de oude binnenstad. Honderden personages uit de boeken van Charles Dickens komen er tot leven.
 Houdt u van theater of gaat u graag naar de bioscoop? In beide opzichten komt u hier vast en zeker aan uw trekken.
Voor de nieuwste films gaat u naar het Luxor Theater en voor een mooie voorstelling kunt u het beste naar de Deventer Schouwburg.
Het gevarieerde programma biedt voor ieder wat wils: van modern dansspektakel tot meeslepende opera.

Rijsterborgherpark aan de Singel
Het Rijsterborgherpark, door de Deventenaren ook wel het ‘Het oude plantsoen’ genoemd, is een prachtig stadspark gelegen tussen Station Deventer en de binnenstad.
Zoals het een echt park betaamt, is het hier heerlijk vertoeven in de zomer of in de winter als het sneeuwt. Het park is van de bewoners van Deventer.
Een plek waar u vrij kunt genieten op uw eigen manier: lekker wandelen, picknicken of een potje voetbal spelen met de (klein)kinderen.

Programma grote Deventer evenementen 2013
29 maart: Goede Vrijdagmarkt 
30 april: Koninginnedag
1  t/m 9 juni: Deventer Zomerkermis
5  t/m 7 juli: Deventer op Stelten
4 augustus: Deventer Boekenmarkt
14 en 15 september: Open Monumentendag
30 november: Intocht van Sinterklaas
21 en 22 december: Dickens Festijn 'Deventer Kerststad'
26 t/m 30 december: Humorfestival

Deventer heeft een aantal bijzondere musea. Geschiedenis en stadshistorie komen hier tot leven.
Het Speelgoedmuseum Deventer en het Historisch Museum Deventer zijn 2 bijzondere musea die landelijk bekend zijn.
Het Speelgoedmuseum Deventer neemt u mee in de geschiedenis van speelgoed.
In de Waag, een monumentaal pand uit 1528, vindt u het Historisch Museum Deventer.
Midden op de Brink ziet u hier de hoogtepunten uit de geschiedenis van Deventer.Deventer is verweven met groen. Dat zie je aan de schitterende parken, de zorgvuldige manier waarop het buitengebied wordt beheerd, de aandacht voor duurzaamheid en natuurlijk aan de historische ligging midden in het Sallandse groen en aan de blauwe IJssel.
Niet voor niets kreeg Deventer in 2010 de titel Groenste Stad van Nederland en in 2011 zelfs van Europa.